Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje živimo v skupnostih, družinah in partnerstvih? Ker smo ljudje bitja odnosov. Zelo, zelo, zelo redki so ljudje, ki so kot volki samotarji. Včasih se zapremo pred okolico in pomislimo, da spadamo med te redke posameznike, vendar v večini primerov potrebujemo le nekaj miru in časa zase.

Kaj je odnos?

Odnos je vez med dvema ali več ljudmi. Je tisto, kar je med menoj in teboj. Vsakič, ko se začnemo z nekom pogovarjati, že stopimo z njim v neko vrsto odnosa. Pravzaprav so vsi naši stiki odnosi. Le da so nekateri bežni, površinski, drugi pa globoki. Odnosi imajo na nas zelo močan vpliv in iz njih se učimo, preko odnosov rastemo, spoznavamo same sebe in druge. V odnosih si dajemo priložnost biti nekdo. Šele v odnosu lahko sebi in drugemu damo vrednost. Saj veste, kako je, ko vam uspe nekaj veličastnega. Svojo srečo želite takoj deliti z nekom. Kajti šele v odnosih dobijo stvari pravo vrednost. Tudi ljudje smo v odnosih prepoznani kot edinstveni in posebni. Odnos je osnovno stanje človeka. Vse gradimo iz odnosa, vse smo zaradi odnosa.

Pravzaprav gre vse še veliko globlje. Do vsakega človeka, stališča, predmeta imamo odnos. Odnos imamo do avtomobila, do mišljenja, do sosede, do denarja. Do vsega in vseh imamo nekakšen odnos. In vsi ti odnosi sporočajo veliko o nas. Obenem smo nastali iz odnosa in samo v odnosu lahko delujemo. Nastali smo iz odnosa med mamo in očetom, zatorej smo že v osnovi bitje odnosa. In odnos nujno potrebujemo za preživetje. Ne govorim zgolj o partnerstvu, govorim o vseh vidikih odnosa. Želim vam namreč osvetliti pomembnost vseh vrst odnosov v naših življenjih. Šele, ko spoznate, kako pomembni so odnosi do vsega in vseh, boste lahko začeli zavestno izbirati in graditi odnose, ki si jih želite.

Odnos sam s seboj

Najpomembnejši odnos, ki ga boste kadarkoli imeli v življenju, je odnos s samim seboj. Kakšen odnos imate do sebe? Se imate radi, se spoštujete? Ali si greste na živce, ne morete preživljati časa sami? V času, preživetem s samim seboj, se skriva vaš odnos do samega sebe. Kakšen odnos imate do sebe vpliva tudi na vse druge odnose, torej kar na celo vaše življenje. Če si greste na živce, vam bo šlo verjetno na živce tudi življenje samo, narobe postavljeni krožniki vas bodo spravljali ob pamet in glasnim sosedom bi najraje razbili vrata. A v resnici vse to odraža vaš odnos do samega sebe. Če se spoštujete, bo to vidno tudi v vaših odnosih. Kajti človek, ki ima spoštljiv odnos s seboj, bo imel spoštljiv odnos tudi do drugih, hkrati pa bo že s svojim obnašanjem zahteval spoštljiv odnos tudi od drugih. Nekdo, ki dovoli, da drugi hodijo po njem, ima slab odnos sam s seboj. Vse izvira iz primarnega odnosa, ki ga imamo do sebe. Tako vedno pridemo do začetne točke, da moramo rasti in delati na sebi, če želimo spremembe v svojem življenju. Pravijo, da se brez muje še čevelj ne obuje. In res je tako.

Reševanje težav v odnosih

Ker smo nastali iz odnosa in odrasli v medsebojnih odnosih, lahko svoje težave najbolj učinkovito rešujemo prav v odnosih. Tukaj gre zopet za večplastnost. Najprej ozavestimo, kakšen odnos imamo do sebe. Sami pred seboj se odločimo, da se bomo spremenili. Vendar pa so odnosi z drugimi pravi poligon življenja, ki nam kaže, kakšni smo v resnici. Do velikih ugotovitev in sklepov najprej pridete v odnosu do sebe. Nato pa je čas, da nova prepričanja preizkusite v odnosih z drugimi. To je ponavadi veliko bolj težavno, kot razmišljanje sam pri sebi. Po drugi plati pa je reševanje težav v odnosih veliko bolj učinkovito in hitrejše. Ker smo ljudje bitja odnosa eden z drugim, smo tudi socialna bitja. V resnici nobene težave ne rešimo od začetka do konca sami. Resnica je, da vse težave nastajajo v medsebojnih odnosih, zatorej jih moramo tudi tam reševati. Vi niste sami sebe prizadeli, temveč vas je prizadel odnos z nekom. Torej morate svojo bolečino tudi rešiti v medsebojnem odnosu. Ni nujno, da to počnete z isto osebo oziroma z osebo, ki je povzročila bolečino. To lahko počnete s prijateljem, terapevtom, staršem, partnerjem. Vsi veste, da čez pogovore ozavestite največ stvari. Pogovori so čudežni in res nas lahko izstrelijo med zvezde. A za začetek morate imeti okolico in odnose z njo, ki vam dopuščajo reševanje težav. Pozabite na čenče in trače ter se rajši posvetite svoji rasti. Odnosi so pravi blagoslov, zato se pogumno podajajte v raziskovanje sebe in drugih skozi odnose. Presenečeni boste, kaj vse lahko odkrijete.

Kakšno vlogo imajo terapevti?

Odnos med terapevtom in klientom je sicer umetno ustvarjen odnos, je pa še vedno odnos. Terapevt ima zelo pomembno nalogo v odnosu do svojega klienta. Terapevt in klient vzpostavita neoseben odnos, kjer klient ve, da ne bo obsojan, da je varen in sprejet. Zato se lahko odpre in dovoli terapevtu, da dostopa do njegovih najbolj ranljivih kotičkov. Ker, kot sem omenila že zgoraj, težave najlažje rešujemo v odnosih, terapevt pomaga klientu rešiti njegove težave. V resnici nas ne moti, da je odnos vzpostavljen umetno, saj se dostikrat v odnosih, na katere nismo čustveno navezani, počutimo bolj sproščene in varne. Vemo, da nas tisti na drugem stolu ne bo obsojal. Veliko ljudi obiskuje različne vrste terapevtov in vsem je skupno, da potrebujejo odnos, v katerem bodo lahko rešili svoje težave. Žal nam prijatelji in partnerji ne znajo vedno pomagati, saj so čustveno vpleteni v dogajanje in tako ne morejo pogledati z objektivnega zornega kota.

Zakaj smo v odnosih bolj ranljivi?

Ljudje živimo zaradi odnosov in živimo za odnose. Brez odnosov vseh vrst ne bi imeli ne namena, ne pomena. Obenem pa smo v odnosih tudi najbolj ranljivi, najbolj izpostavljeni. Odnose vedno vsaj delno gradimo s čustvi. V noben odnos ne moremo vstopiti kot robot, saj smo človek. Tako se vedno vsaj malo odpremo in predamo odnosu. Ljudje smo eden drugemu največji učitelji. Ves čas si nastavljamo ogledala. Kaj to pomeni? Ko mi gre prijateljica na živce, mi je v resnici postavila ogledalo. Ogledalo, v katerega se lahko pogledam in vidim, na katero mojo šibkost so pritisnile njene besede. Namreč, na živce mi gre, ker sem jaz nekje ranjena, ker imam jaz nekje nepredelane vzorce in stare zamere. Morda se vam zdi pretirano, a res je tako. Vsaka stvar ali oseba, ki nas spravi ob živce, v žalost, nas razjezi ali karkoli drugega, nam je le nastavila ogledalo. Pokazale so se naše lastne šibkosti in rane. Prej, ko boste to sprejeli, lažje in hitreje boste rasli in premagovali svoje težave. Človeštvo se je slepilo dovolj dolgo in čas je za resnico. Ljudje smo bitja odnosa in eden drugemu smo ogledala. In to ves čas! Zato smo v odnosih tudi tako zelo ranljivi. Vendar je vse to čudovito! Kajti to pomeni, da, ko sprejmemo odgovornost zase in se začnemo gledati v ogledala, ki nam jih postavljajo drugi, se lahko ogromno naučimo o sebi. Tako lahko rastemo hitreje, višje, močneje. Iz dneva v dan smo bolj celi in posledično bolj srečni. Ne bojte se srečanja s samim seboj, kajti to je najlepše srečanje v življenju. Obenem vam povem še eno veliko resnico, ki se je dolgo skrivala. Ranljivost ni šibkost, temveč naša največja moč. Ja, ranljivost je moč. Ranljivost pomeni, da ste človek. Človek, ki je iskren sam s seboj, si upa čutiti in posledično iz svoje ranljivosti rasti. Ranljivost je naša moč, ker iz nje zrastemo bolj, kot iz česarkoli drugega. Zatorej si kar pustite biti malo ranljivi, če želite v resnici biti močni.


​Avtor: MATCHMe.si - Agencija za Stike