Gerald Rogers, ameriški voditelj in motivacijski govornik ter oče štirih otrok, ki se je ločil po 16 letih zakona, je jeseni lani objavil 20 nasvetov za tiste, ki ne bi želeli iti po njegovi poti. Teh 20 nasvetov je objavil na Facebooku, od tam pa so zaobkrožili po vsem svetu.

"Kot je precej očitno, nisem strokovnjak za odnose. Sam proces ločitve pa ti vendarle omogoči uvid v stvari, za katere si želiš, da bi jih naredil drugače … Po tem, ko sem izgubil žensko, ki sem jo ljubil, in po 16 letih zakona, ponujam nasvete, za katere bi si sam želel, da bi jih bil nekoč deležen." (Gerald Rogers)
 
Nasveti za dober zakon, ki bi si jih bil sam želel (pravočasno) slišati:
 

1. NIKOLI NE PRENEHAJ DVORITI.

Nikoli ne opusti zmenkov. Nikoli nikoli ne jemlje te ženske kot nečesa samoumevnega. Ko si jo zaprosil, si obljubil, da boš tisti moški, ki bo lastnik njenega srca in ki bo to srce tudi ognjevito branil. To je najpomembnejši in najbolj svet zaklad, ki ti bo kdaj koli zaupan. Ona te je izbrala. Nikoli ne pozabi tega in nikoli se v svoji ljubezni ne poleni.

2. ČUVAJ SVOJE SRCE.

Tako kot moraš skrbno varovati njeno srce, moraš budno paziti tudi svojega. Imej zares rad sebe, z vsem srcem ljubi svet, vendar pazi, da v tem srcu ostane poseben prostor, v katerega ne sme vstopiti nihče drug kot le tvoja žena. Naj bo ta prostor vedno odprt zanjo, povabi jo vanj in ne spusti noter nikogar in ničesar drugega.

3. ZALJUBLJAJ SE SPET IN SPET IN SPET.

Stalno se bosta spreminjala. Nista enaka človeka, kot sta bila takrat, ko sta se poročila, in čez pet let spet ne bosta enaka, kot sta zdaj. Spremembe pridejo in tem navkljub morata drug drugegaizbrati vsak nov dan. Ni ji treba ostati s tabo in če ne boš skrbel za njeno srce, ga lahko podari tudi komu drugemu. Vedno se bori za njeno ljubezen, tako kot si se takrat, ko si jo še osvajal.   

4. VEDNO VIDI NAJBOLJŠE V NJEJ.

Osredotoči se samo na tisto, kar ljubiš. Tisto, na kar se boš osredotočal, tisto se bo širilo. Če se boš osredotočal na tisto, kar te moti, bodo vse, kar boš videl, samo razlogi za to, da si nejevoljen. Če se osredotočiš na tisto, kar ti je všeč, pa te bo zaobjela ljubezen. Osredotočaj se na to do te mere, da ne boš več videl ničesar drugega kot samo ljubezni.   

5. NALOGA: SPREJMI IN LJUBI!

Tvoja naloga ni to, da jo spremeniš ali izboljšaš … tvoje naloga je, da jo ljubiš takšno, kot je, brez pričakovanj, da se bo kdaj koli spremenila. In če se spremeni, ljubi to, kar je postala, pa če si si spremembe želel ali ne.

6. PREVZEMI POLNO ODGOVORNOST ZA SVOJA LASTNA ČUSTVA.

Ni naloga tvoje žene, da se osreči, in tudi ni v njeni moči, da te naredi nesrečnega. Sam si odgovoren za to, da iščeš svojo srečo; preko tega se bo tvoje lastno veselje razlilo tudi na vajin odnos in vajino ljubezen.

7. NE KRIVI SVOJE ŽENE, ČE POSTANEŠ RAZDRAŽEN ALI JEZEN.

To je sprožilo nekaj znotraj tebe. Kadar čutiš, da se ta občutja kopičijo, si vzemi čas za to, da se osredotočiš, pogledaš vase in poskusiš razumeti, kaj je tisto znotraj tebe, kar rabi ozdravljenja. Ta ženska te je pritegnila, ker je najbolj primerna oseba, da v tebi odpre vse tvoje otroške rane, na najbolj boleč način, zato, da bi jih lahko ozdravil. Ko boš ozdravel, se ne boš nič več jezil zaradi nje in čudil se boš, kako da si se sploh kdaj.

8. DOPUSTI SVOJI ŽENSKI, DA ZGOLJ JE.

Kadar je žalostna ali vznemirjena, ni tvoja naloga, da to popraviš, ampak, da jo objameš in ji poveš, da je vse dobro. Daj ji vedeti, da jo slišiš, da je pomembna in da si steber, na katerega se lahko vedni nasloni. Ženski duh je duh sprememb in občutij in njena čustva bodo kot nevihta prihajala in odhajala. Če boš ostal močan in ne boš obsojal, ti bo zaupala in ti odprla svojo dušo. Ne zbeži proč, kadar je vznemirjena. Bodi tam in bodi močan in povej ji, da ne boš šel nikamor. Prisluhni, kaj zares govori za svojimi besedami in čustvi.  

9. BODI MALCE TRAPAST …

Ne jemlji se tako presneto resno. Smej se. In nasmej njo. Smeh naredi vse veliko lažje.

10. NAPOLNI NJENO DUŠO VSAK DAN …

Nauči se njenih jezikov ljubezni in načinov, kako ji dati občutek, da je pomembna, potrjena in dragocena. Prosi jo, naj naredi seznam 10 stvari, ki ji dajo občutek, da je ljubljena. Zapomni si te stvari in naj ti bo ena vsakodnevnih prioritet to, da ji daš občutek, da je ljubljena.

11. BODI PRISOTEN.

Ni dovolj, da ji daješ samo svoj čas, ampak ji daj tudi svojo resnično pozornost, svojo dušo. Naredi karkoli je potrebno, da izprazniš svojo glavo, da boš v času, ko si ob njej, zares z njo. Ravnaj z njo, kot bi s svojo najpomembnejšo stranko. Ona to je.

12. PREVZEMI JO V SPOLNOSTI

Bodi pripravljen, da jo prevzameš tudi v spolnosti, da jo poneseš na krilih svoje moškosti, da jo použiješ s svojo močjo, prodreš v največje globine njene duše. Naj se ti stopi v svoji ženski mehkobi v zavedanju, da ti lahko v polnosti zaupa.

13. NE BODI BEDAK …

In tudi ne boj se biti bedak. Delal boš napake, tako kot jih bo ona. Poskusi ne narediti prevelikih in uči se iz tistih, ki si jih naredil. Ni ti treba biti popoln, samo poskusi biti ne preveč neumen.

14. DAJ JI PROSTOR …

Ženska je tako dobra v tem, da zmore dajati in dajati, in včasih jo boš moral spomniti, naj si vzame čas, da poskrbi zase. Včasih bo morala poleteti iz tvojega zavetja, da bo poiskala nekaj, kar nahrani njeno dušo. Če ji boš dal to svobodo, se bo vrnila nazaj z novimi pesmimi … (ok, tu postajam malce preveč pesniški, ampak saj ste razumeli. Povej ji, da naj si vzame čas zase, še posebej po tem, ko že imata otroke. Potrebuje ta prostor, da se obnovi in ponovno začuti.)      

15. BODI RANLJIV …

Ni potrebno, da vedno vse obvladuješ. Bodi pripravljen deliti svoje strahove in občutke in bodi pripravljen hitro priznati napake.

16. BODI POPOLNOMA TRANSPARENTEN.

Če želiš uživati zaupanje, moraš biti pripravljen deliti vse. Še posebej tiste stvari, ki jih ne želiš deliti. Da lahko v polnosti ljubiš, je potreben pogum, del tega poguma pa je to, da ji dopustiš, da ljubi tako tvoje svetle kot tudi tvoje senčne plati. Odvrzi masko … Če se ti zdi, da moraš ob njej nositi masko in se delati ves čas popolnega, potem ne boš nikoli doživel vseh dimenzij tega, kar je lahko ljubezen.

17. NIKOLI NE PRENEHAJTA RASTI SKUPAJ ...

V mirni mlaki se razbohoti malarija, tekoč potoček pa je vedno svež in hladen. Atrofija je naraven proces, ki se odvije, če prenehaš trenirati neko mišico – isto se zgodi z odnosom, ki ni osredotočen na rast. Poiščita skupne cilje, sanje in vizije, za katere si bosta prizadevala.

18. NE SKRBI GLEDE DENARJA.

Denar je igra, poiščita načine, kako igrati skupaj, da bosta zmagala in ga zaslužila. Če se sotekmovalca borita med sabo, to ne pomaga najbolj. Poiščita načine, kako na poti do zmage kar najbolje uporabiti sposobnosti vsakega od vaju.

19. ODPUŠČAJ V TRENUTKU.

Raje se osredotoči na prihodnost kot pa na to, da naokrog prenašaš bremena preteklosti. Ne pusti, da bi te imela preteklost za svojega talca. Oklepanje preteklih napak, ki si jih zagrešil ti sam ali ona, je kot težko sidro, ki zavira tvoj zakon. V odpuščanju je svoboda. Dvigni sidro in vedno izberi ljubezen.

20. VEDNO IZBERI LJUBEZEN.

Vedno izberi ljubezen. Vedno izberi ljubezen. Na koncu je to pravzaprav edini nasvet, ki ga potrebuješ. Če je to osnovno vodilo, na podlagi katerega boš sprejemal odločitve, potem nič ne more ogroziti tvoje zakonske sreče. Ljubezen bo vse prestala.
In, konec koncev, zakon ni »biti srečen do konca svojih dni«. Zakon je delo. In je zaveza k skupni rasti, je pripravljenost, da neprestano investiraš v izgradnjo nečesa, kar bo večno obstalo. Preko tega dela pride sreča.   

To so lekcije, ki sem se jih naučil zgrda. Lekcije, ki sem jih osvojil prepozno.
So pa tudi lekcije, ki se jih učim in jih želim spraviti v življenje.

V resnici sem užival v tem, da sem bil poročen, in nekega dne se bom spet poročil in ko se poročim, bom zakon postavil na temeljih, ki bodo prestali vsakršno nevihto in vsak čas.

Možje, to je vaša naloga: zavežite se temu, da postanete epski ljubimci. Ni večjega izziva, kot je to, in ni mogoče prejeti večje nagrade. Vaša ženska si to zasluži.

Bodite takšne vrste mož, s katerim žena ne more, da se ne bi bahala. 


Vir: geraldrogers.com