Ste vedeli, da nihče od nas ni stoodstotno moški ali ženska, temveč se oba pola v nas spopadata za prevlado?

To, katero plat imamo bolj izraženo, je po eni strani odvisno od tega, katerega spola smo, po drugi strani pa od vloge, ki jo v našem telesu igrajo hormoni.

Ženske si sicer skozi stoletja prizadevajo razviti svojo moško plat ter se na ta način postaviti zase. A prava osvoboditev ženske je v tem, da sama odloča, kako bo upravljala s svojim življenjem.

Moška plat v nas izvira iz moči; ukvarja se z močjo sebe, to pa določa vrednost, ki si jo postavljamo sami.
Če imate močno moško plat, imate nadzor nad svojim življenjem, ker se nadzirate od znotraj.
Ljudi gledate v oči, stojite vzravnano in navadno preusmerite pozornost nase, ko stopite v prostor, ne glede na to, ali kaj rečete ali ne.
Za to je zaslužna vaša notranja moč, ki jo izžarevate.
Če imate šibko moško plat, pa vas prežemajo številni dvomi – vase, v svoje sposobnosti. Hitro se prestrašite, zato napredujete počasi; vnaprej se bojite neuspeha in se niti ne trudite končati stvari.
Ljudje, ki imajo šibko moško plat, nenehno izpostavljajo svoje dosežke in lastnosti, tisti z močno moško platjo pa so dovolj samozavestni, da se jim to ne zdi potrebno.
Moška plat zajema tudi pogum za tveganja, odločnost in osredotočenost na cilje ter odgovornost.

Ženski plati v nas pa več kot vrednost, ki jo pripisuje sebi, pomeni vrednost, ki jo pripisuje drugim.
Ljudje s poudarjeno žensko platjo so zaznani kot nesebični; vedo, kaj je dobro za ljudi, in delujejo tako, da drugim pomagajo pri prebijanju skozi življenje. Ravno zaradi poudarjenega altruizma so priljubljena družba.
Ljudje z močno žensko platjo se obnašajo tako, kot je po naravi definirano kot ženstveno; so prijazni, sočutni, potrpežljivi, odgovorni. 
Ravnovesje med moško in žensko platjo (jingom in jangom) je zelo pomembno.
Če imamo močno moško plat, smo zmožni nadzirati svoje življenje, če imamo močno žensko plat, pa smo zmožni upreti se skušnjavi nadzirati življenje drugih.
Moška plat ima vedno dovolj energije, ki jo usmeri v dokončanje stvari, ženska plat pa vedno dovolj energije za to, da naredi to, kar je prav ali dobro.
Razmerje med eno in drugo platjo določa, kako obravnavate druge glede na sebe in kakšne vrste čustev najpogosteje izkušate.
Kako lahko ugotovite, katera plat v vas prevladuje?
Moška plat v splošnem določa, kako čutite o svojih lastnih pravicah, ženska pa, kako o pravicah drugih.
Če je močnejša moška plat, se vam zdijo vaše pravice pomembnejše od pravic drugih, in obratno.
Močnejša ko je moška plat, močnejši je vaš seksualni nagon in bolj ste seksualno agresivni. 

Če prevladuje ženska plat, se v spolnosti bolj razdajate in imate večje možnosti za uživanje v spolnosti v pravih okoliščinah.
Zato sebični ljudje navadno ne uživajo v seksu. Lahko bi torej rekli, da so najboljši ljubimci ljudje, pri katerih sta moška in ženska plat enako močni.

Dober kazalec je tudi ravnotežje med strahom in jezo. Če prevladuje moška plat, lažje čutite jezo kot strah.
Bolj ko se ravnovesje nagiba v to smer, bolj se vam zdi, da so drugi do vas nepošteni in bolj hitro boste jezni in agresivni do drugih, ker imate nerealistično visoko mnenje o svojih pravicah glede na pravice drugih.

Nasprotno: če je v vas močnejša ženska plat, lažje čutite strah kot jezo.
Večje ko je neravnovesje v to smer, bolj se vam bo zdelo, da ste do drugih nepošteni, saj imate nerealno nizko mnenje o svojih pravicah glede na pravice drugih. V tem primeru boste tudi hitreje jezni nase, ker ne marate svoje nizke samozavesti in se zavedate, da ne izkoriščate v celoti svojih potencialov.


Avtorica: Neža Žigon, Viva.si